Σε αυτό το άρθρο θα γνωρίσουμε και θα απορρίψουμε τους μεγαλύτερους διαχρονικούς μύθους για την εγκυμοσύνη.
#1 Η άσκηση είναι επιβλαβής σε μια εγκυμοσύνη
Η άσκηση είναι καλή τόσο για τη μητέρα, όσο και για το έμβρυο.
Ωστόσο, θα χρειαστούν ορισμένες τροποποιήσεις. Οι ειδικοί συστήνουν την αερόβια άσκηση και ασκήσεις ενδυνάμωσης, εφόσον δεν υπάρχουν επιπλοκές. Η γυμναστική βοηθά τη γυναίκα να παραμείνει σε φόρμα, ενώ πολλές φορές μπορεί να ανακουφίσει τους πόνους του τοκετού.
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης πρέπει να ζητήσετε ιατρική συμβουλή για ένα πρόγραμμα διατροφής και ένα γυμναστικής.
#2 Οι καούρες σηματοδοτούν ότι το παιδί θα γεννηθεί με πολλά μαλλιά
Υπάρχουν περιορισμένα στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ότι αυτή η θεωρία είναι αλήθεια.
Μια μικρή μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2006 ανέφερε ότι 23/28 εγκύους με έντονη καούρα γέννησαν μωρά με πολλά μωρά.
Οι ερευνητές εξήγησαν ότι αυτό οφείλεται στις ορμόνες της εγκυμοσύνης, οι οποίες επηρεάζουν τόσο την ανάπτυξη των μαλλιών, όσο και τη χαλάρωση των μυών που χωρίζουν τον οισοφάγο από το στομάχι.
Στην πραγματικότητα, τα όξινα γαστρικά υγρά ανεβαίνουν στον οισοφάγο και έτσι εμφανίζεται το σύμπτωμα της καούρας από γαστρίτιδα και οισοφαγίτιδα.
#3 Υπάρχουν σημάδια που προδίδουν το φύλο του μωρού
Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι τα χαρακτηριστικά του προσώπου ή το σχήμα της κοιλιάς μπορεί προδίδει το φύλο του μωρού.
Ούτε η γλύκα του προσώπου, ούτε τα άγρια χαρακτηριστικά, ούτε το σχήμα της κοιλιάς δεν μπορούν να αποκαλύψουν το φύλο του παιδιού.
Όλοι οι μέλλοντες γονείς έχουν σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό αγωνία για το φύλο του παιδιού που πρόκειται να φέρουν στον κόσμο. Την απάντηση θα τη δώσει το υπερηχογράφημα που γίνεται μεταξύ της 12ης και της 14ης εβδομάδας.
#4 Η έγκυος πρέπει να τρώει για δύο
Αν και οι γυναίκες πρέπει να λαμβάνουν μερικές θερμίδες -επιπλέον- κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, θα πρέπει να αποφεύγουν την υπερκατανάλωση.
Η υπερκατανάλωση τροφών μπορεί να είναι επιβλαβής για την έγκυο και το μωρό της. Στην πραγματικότητα οι γυναίκες θα πρέπει να λαμβάνουν μια σταδιακή αύξηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Πιο συγκεκριμένα, κατά το 1ο τρίμηνο δεν απαιτούνται έξτρα θερμίδες. Κατά το 2ο τρίμηνο, οι ειδικοί προτείνουν 340 επιπλέον θερμίδες, ενώ κατά το 3ο τρίμηνο η σύσταση είναι για 450 επιπλέον θερμίδες την ημέρα.
#5 Η ναυτία περιορίζεται μόνο τις πρωινές ώρες
Το αίσθημα ναυτίας μπορεί να ξεκινήσει το πρωί και να διαρκέσει ολόκληρη την ημέρα.
Λιγότερο από το 2% των εγκύων βιώνουν ναυτία μόνο το πρωί. Η ναυτία συνήθως ξεκινά κατά την 4η εβδομάδα και διακόπτεται κατά την 16η εβδομάδα.
#6 Το σεξ πρέπει να απαγορεύεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
Η επιθυμία για σεξουαλική επαφή στην εγκυμοσύνη ποικίλει ανάλογα με τη γυναίκα. Υπάρχουν έγκυες που στην εγκυμοσύνη έχουν μειωμένη επιθυμία, ενώ μερικές γυναίκες έχουν αυξημένη επιθυμία για σεξ.
Κάποτε πίστευαν ότι το σεξ μπορεί να προκαλέσει πρόωρο τοκετό. Ωστόσο, οι ειδικοί αγνοούν αυτή την λανθασμένη αντίληψη. Το σεξ δεν φέρει καμία αρνητική επίδραση σε μια υγιή εγκυμοσύνη.
Οι επαφές κατά το πρώτο τρίμηνο πρέπει να αποφεύγονται Είναι κάτι που το αναφέρει και ο γυναικολόγος. Από την διενέργεια της αυχενικής διαφάνειας και μετά οι επαφές θεωρούνται γενικά ασφαλείς και μπορούν να συνεχιστούν άφοβα για όλο το 2ο τρίμηνο, με την προϋπόθεση ότι δεν δημιουργούν δυσφορία στην γυναίκα ή ότι δεν εντοπίζονται κάποιοι απαγορευτικοί λόγοι.
Το πέος δεν μπορεί να έρθει σε επαφή με το έμβρυο, καθώς είναι καλά φυλαγμένο. Προστατεύεται πολύ καλά μέσα στη μήτρα. Επίσης, στην είσοδο της μήτρας υπάρχουν πολλά υγρά, που δεν αφήνουν τα μικρόβια να εισέλθουν στη μήτρα μιας εγκύου.
Ο γιατρός θα επιβάλλει αποχή από το σεξ σε μια εγκυμοσύνη με επιπλοκές όπως για παράδειγμα μια βαριά αιμορραγία. Επίσης, οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τον πλακούντα ή τον τράχηλο της μήτρας θα πρέπει να συμβουλευτούν τον γιατρό τους.
Επιμέλεια κείμενου: Κέλλυ Σαουάχ-Μαραγκουδάκη
Source: health4u.gr