Διαφοροποιούνται ποιοτικά κριτήρια και αμοιβές
Αλλάζει ο τρόπος αποζημίωσης των Προσωπικών Ιατρών του ΓεΣΥ και ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας, σε σχετική ενημέρωση/ανακοίνωση του, παραθέτει όλες τις διαφοροποιήσεις που θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2025 και αφορούν τα ποιοτικά κριτήρια που λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό της ετήσιας αμοιβής των γιατρών.
Όπως επισημαίνει ο ΟΑΥ, «οι τροποποιήσεις των ποιοτικών κριτηρίων κρίθηκαν αναγκαίες μετά την αξιολόγηση της υφιστάμενης διαδικασίας, κατά το πρώτο έτος εφαρμογής και αφού λήφθηκαν υπόψη οι εισηγήσεις και οι παρατηρήσεις των ΠΙ».
Α. Τροποποιήσεις στα Ποιοτικά κριτήρια
Οι τροποποιήσεις που θα εφαρμοστούν από το 2025, για το κάθε ΠΚ, περιγράφονται πιο κάτω:
1. Συμμετοχή σε επιμορφωτικά σεμινάρια συνεχούς επαγγελματικής εκπαίδευσης
Ο αριθμός των απαιτήσεων μειώνεται από δύο (2) σε μία (1) ανά ημερολογιακό έτος.
Το ποσό αμοιβής ανά απαίτηση αυξάνεται από €400 σε €800.
γ) Απαιτούνται τουλάχιστον 20 μονάδες (ώρες/μόρια ή συνδυασμός ωρών και μορίων) οι οποίες αποκτήθηκαν εντός του υπο αναφορά ημερολογιακού έτους, από 10 μονάδες ανά εξάμηνο που ίσχυε προηγουμένως.
δ) Οι 20 μονάδες δύναται να προκύπτουν από την παρακολούθηση των ακολούθων:
• Σεμινάρια/εκπαιδεύσεις που διοργανώνονται από τον ΟΑΥ και για τα οποία θα επιμετρείται η διάρκεια της εκπαίδευσης σε ώρες.
• Σεμινάρια/εκπαιδεύσεις που διεξάγονται στην Κυπριακή Δημοκρατία και τα οποία μοριοδοτούνται από τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο.
• Συνέδρια/Επιστημονικές Εκδηλώσεις του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου των οποίων τα μόρια Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης (CMEs) αναγνωρίζονται από τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο.
• Συνέδρια/Επιστημονικές Εκδηλώσεις από Εθνικούς Ιατρικούς Συλλόγους (χωρών μελών της ΕΕ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ελβετίας και των ΗΠΑ), Ευρωπαϊκές και Διεθνής Επιστημονικές Εταιρείες, των οποίων τα μόρια Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης (CMEs) αναγνωρίζονται από τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο.
ε) Οι απαιτήσεις θα υποβάλλονται εντός του Ιανουαρίου του επόμενου έτους. Για παράδειγμα, οι απαιτήσεις που αφορούν το έτος 2025 θα πρέπει να υποβληθούν από την 1η Ιανουαρίου 2026 έως και την 31η Ιανουαρίου 2026.
2. Παρουσίαση/Εισήγηση ιατρικού περιστατικού με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας
• Ο αριθμός των απαιτήσεων μειώνεται από δύο (2) σε μία (1) ανά ημερολογιακό έτος.
• Το ποσό αμοιβής ανά απαίτηση αυξάνεται από €130 σε €260.
γ) Απαιτούνται να γίνουν τουλάχιστον δύο (2) παρουσιάσεις εντός του υπο αναφορά ημερολογιακού έτους, από μία (1) παρουσίαση ανά εξάμηνο που ίσχυε προηγουμένως.
• Οι απαιτήσεις θα υποβάλλονται εντός του Ιανουαρίου του επόμενου έτους. Για παράδειγμα, οι απαιτήσεις που αφορούν το έτος 2025 θα πρέπει να υποβληθούν από την 1η Ιανουαρίου 2026 έως και την 31η Ιανουαρίου 2026.
3. Διαθεσιμότητα Φαρμακευτικών Σκευασμάτων στο ιατρείο για αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών
Οι απαιτήσεις θα υποβάλλονται εντός του πρώτου εξαμήνου του σχετικού ημερολογιακού έτους , δηλαδή μέχρι 30 Ιουνίου ως ίσχυε μέχρι τώρα. Για παράδειγμα, οι απαιτήσεις που αφορούν το ημερολογιακό έτος 2025 θα πρέπει να υποβληθούν από την 1η Ιανουαρίου 2025 έως και την 30η Ιουνίου 2025.
4. Κατάρτιση Ετήσιου Πλάνου Εκπαίδευσης
Οι απαιτήσεις θα υποβάλλονται εντός του πρώτου εξαμήνου του σχετικού ημερολογιακού έτους, δηλαδή μέχρι 30 Ιουνίου αντί μέχρι τις 31 Μαρτίου που ίσχυε μέχρι τώρα. Για παράδειγμα, οι απαιτήσεις που αφορούν το ημερολογιακό έτος 2025 θα πρέπει να υποβληθούν από την 1η Ιανουαρίου 2025 έως και την 30η Ιουνίου 2025.
Β. Τρόπος υποβολής απαιτήσεων
Υπενθυμίζεται ότι, ο τρόπος υποβολής των απαιτήσεων επεξηγείται αναλυτικά στις Ανακοινώσεις του ΟΑΥ με αριθμούς 112023PD00527 (ημερ. 27 Νοεμβρίου 2023) και 122023ΕΧΤ00541 (ημερ. 13 Δεκεμβρίου 2023). Οι ΠΙ παρακαλούνται να διασφαλίσουν την ορθή υποβολή των απαιτήσεων σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες.
Παρακάτω δίνονται χρήσιμες πληροφορίες, οι οποίες περιλαμβάνονται και στις πιο πάνω σχετικές Ανακοινώσεις.
• Τα απαιτούμενα έντυπα/υποστηρικτικά έγγραφα που υποβάλλονται με τις απαιτήσεις πρέπει να συμπληρώνονται ηλεκτρονικά, να είναι δηλαδή δακτυλογραφημένα και όχι χειρόγραφα. Επισημαίνεται ότι τα στοιχεία των ΠΙ
• Στα έντυπα που θα υποβάλλονται, θα πρέπει να είναι τα ίδια με τα στοιχεία των ΠΙ που είναι καταχωρημένα στο Σύστημα Πληροφορικής του ΓεΣΥ.
• Τα σχετικά έντυπα, για σκοπούς συμπλήρωσης και υποβολής των απαιτήσεων, είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του ΓεΣΥ («Παροχείς» → «Έντυπα») στον πιο κάτω σύνδεσμο:
• Πριν την υποβολή της απαίτησης να γίνεται αποθήκευση των συμπληρωμένων εντύπων και των υποστηρικτικών εγγράφων σε ΕΝΑ μόνο αρχείο ανά ποιοτικό κριτήριο σε μορφή PDF.
• Το μέγεθος του κάθε αρχείου δεν πρέπει να ξεπερνά τα 5ΜΒ.
• Σε περίπτωση που το μέγεθος του αρχείου είναι μεγαλύτερο από 5ΜΒ μπορεί να συμπιεστεί (compressed) σε μικρότερο μέγεθος μέσω του εργαλείου που είναι διαθέσιμο στον σύνδεσμο:
• https://www.ilovepdf.com/compress_pdf.
• Το αρχείο PDF που περιλαμβάνει τα έντυπα και υποστηρικτικά έγγραφα θα πρέπει να μεταφορτώνεται στο Σύστημα Πληροφορικής (ΣΠ), κατά την υποβολή της απαίτησης καθώς το ΣΠ δεν επιτρέπει την εκ των υστέρων μεταφόρτωσή τους.
Γ. Διαχείριση Απαιτήσεων
Για τη διαχείριση των απαιτήσεων από το 2025 ισχύουν τα ακόλουθα:
• Η πληρωμή της απαίτησης θα διενεργείται τον επόμενο μήνα από την υποβολή της. Νοείται ότι μετά την διενέργεια των ελέγχων των απαιτήσεων, αν διαπιστωθεί ότι απαίτηση δεν πληροί τους όρους και προϋποθέσεις που έχει θέσει ο ΟΑΥ, το ποσό που θα έχει αδικαιολόγητα καταβληθεί θα συμψηφίζεται με τις αμέσως επόμενες πληρωμές.
• Πριν την ολοκλήρωση της περιόδου υποβολής, που έχει καθοριστεί για κάθε ΠΚ, ο ΠΙ έχει τη δυνατότητα να ζητήσει ακύρωση της απαίτησης στην περίπτωση που την υπέβαλε λανθασμένα, για να μπορέσει να υποβάλει νέα διορθωμένη απαίτηση εντός της περιόδου υποβολής, υποβάλλοντας σχετικό αίτημα μέσω της πύλης παροχέων στην ενότητα ερωτήματα και παράπονα.
• Μετά την ολοκλήρωση της περιόδου υποβολής, που έχει καθοριστεί για κάθε ΠΚ, θα γίνεται έλεγχος των απαιτήσεων. Στη περίπτωση που απορριφθεί απαίτηση, ο ΠΙ θα ενημερώνεται και θα έχει το δικαίωμα να υποβάλει νέα διορθωμένη απαίτηση μέχρι το τέλος του τρέχοντος ημερολογιακού έτους. Αν η νέα απαίτηση απορριφθεί ξανά, τότε δεν θα υπάρχει δυνατότητα υποβολής νέας απαίτησης.
• Οι απαιτήσεις ΠΚ που αφορούν στα πιο πάνω ποιοτικά κριτήρια δεν επιδέχονται αναπροσαρμογής.
• Τυχόν απαιτήσεις που θα υποβληθούν μετά την πάροδο της καθορισμένης προθεσμίας θα ελέγχονται μαζί με τις νέες διορθωμένες απαιτήσεις και σε περίπτωση λάθους θα απορρίπτονται χωρίς να παρέχεται δικαίωμα εκ νέου υποβολής.
• Νοείται ότι δεν επιτρέπεται υποβολή απαιτήσεων για έτη άλλα από τα καθορισμένα.
Σημειώνεται ότι όπου διαπιστώνεται παράβαση οποιασδήποτε διάταξης της περί ΓεΣΥ νομοθεσίας, ο ΟΑΥ δύναται να προβεί σε επιβολή διοικητικών προστίμων ενώ απαιτήσεις οι οποίες δεν πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις του Οργανισμού ή/και των σχετικών Ανακοινώσεων δυνατό να απορρίπτονται χωρίς οποιαδήποτε προηγούμενη προειδοποίηση.






